Italská kuchyně
Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Touto kuchyní se inspirovalo mnoho a mnoho dalších. Těšit se v ní můžeme na různé druhy masa a ryb, zeleninu (uvařenou na mnoho způsobů), těstoviny (Itálie se může pyšnit více než 400 druhy), nádivky, zmrzliny (italské zmrzliny jsou považovány také za jedny z nejlepších), dezerty. Podle množství zemědělských plodin se dělí na tři skupiny: severní, střední a jižní.
Polévky
Můžeme zde například zmínit polévku Acquacotta (pochází z Toskánska). Je to hustá a pikantní polévka. Připravuje se ze zeleniny (rajčata bez tekutiny, celer, mrkev atd.) a sušených hub. Nahoru se pro ozdobu i chuť dodává vařené vejce. Známá je také zeleninová polévka minestrone.
Polévka Acquacotta
Polévka Minestrone
Hlavní jídlo
Maso
Nejvíce se používá maso telecí a kuřecí, které se připravuje na spousty způsobů - grilování, vaření, dušení.
Ryby a mořské plody
Ryby smaží, grilují a pečou s přidáním citronové šťávy a různého koření. Italové si hodně zakládají na rybích polévkách. Také nesmíme samozřejmě zapomenout na dary moře. Zde dokáží skvěle připravit ústřice, kraby, raky, langusty, humry, sépie a chobotnice.
Těstoviny
Těstoviny jsou význačné svoji kvalitou a oblibou. Mají asi 400 druhů těstovin jako nám známé špagety, tortellini a ravioli. Vyrábí se z vody a semolinové mouky, ale jsou i vaječné těstoviny, které jsou po čerstvých nejkvalitnější.
Italské těstoviny:
Špagety
Pizza
Pizza je jedním z pokrmů, které italskou kuchyni proslavily po celém světě. Připravuje se z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Na takovýto základ se potom pokládají různé suroviny podle chuti, především rajčata a mozzarella.
Rýže, Risott
Rýže se používá hlavně na severu Itálie v krajích Lombardie a Piemonte. Rýže je také častou ingrediencí polévek a dalších chutných pokrmů.
Zelenina
Zelenina je zde také hojně požívaná. Například se z ní dělají čerstvé saláty, oblohy k hlavnímu chodu nebo pouze jako dekorace pokrmu. Jejich oblíbenými druhy zeleniny jsou: fenykl, rajčata, chřest, cuketa, lilek a jiné.
Salámy a uzeniny
Itálie je proslulá kvalitními uzeninami a salámy. Nejvíce uzenin pochází z kraje Emilia Romagna, pro které je typická sušená šunka prosciutto nebo mortadella.
Prosciutto
Mortadella
Bresaola
Pancetta
Salame Milano
Salame Felino
Salsiccia
Salame al Barolo
Prosciutto cotto
Lardo
Guanciale
Coppa di testa
Ciccioli
Sýry
Itálie je mimo jiné také proslulá výrobou různých sýrů. Každý sýr má v italské kuchyni své místo. Například parmazán (parmigiano-reggiano) se používá převážně na těstoviny, mozzarella zase na pizzu.
Parmazán (Parmigiano-Reggiano)
Grana Padano
Ricotta
Pecorino
Crescenza
Fontina
Gorgonzola
Asiago
Scamorza
Mozzarella
Puzzone
Koření
Nejtypičtějším kořením Itálie je bazalka.
Zákusky, cukroví
Zmrzlina
Pravá italská zmrzlina (gelato) má smetanovou (krémovou) chuť. Jedním z vynikajících výrobců pravé italské zmrzliny je PreGel (r. 1967).
Tiramisu
Tiramisu má celkem pestrou historii. Pochází z Toskánska. Ve Florencii se v 19. století stal oblíbenou pochoutkou. Dále se dostal do Anglie a do Ameriky (San Francisco). Hlavními igredienciemi tiramisu je sýr mascarpone, vaječné žloutky, cukr, silné espresso, máslo (pro tu správnou chuť) a kvalitní kakao.
Nápoje
Víno
Itálie patří mezi největší producenty vína na světě. Colombano je jedno z míst, kde se pěstuje vynikající víno. Později zpracovávané pomocí lihu. Italská vína patří jedním z nejlepších na světě co se týče kvality a chuti. Existuje mnoho odrůd. Ale přesto jedna jasně vítězí - a to je Sangiovese, dále jsou známé Barbera, Chianti, Nebbiolo, Aglianico del Vulture, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano.
Káva
Espresso - silný koncentrovaný nápoj
Cappuccino - espresso s mlékem